Om oss

Blå himmel og Bok & Blueshusets tre tårn

Bok & Blueshuset er bokstavelig talt tuftet på industrihistorie og inspirert av et unikt bluesmiljø med internasjonal appell og nettverk.

Betongdekket fra smelteovnshallen på Anlegg 5 ligger her som et fundament for ny aktivitet i det som har blitt et brukshus for kultur. Samtidig kaller naturen på oppmerksomhet gjennom de store glassflatene og utgjør en slående ramme for huset og alt som foregår her.

Bok & Blueshuset er et åpent hus, et møtested hvor alle spørsmål kan stilles og en åpen og fordomsfri dialog kan forventes. Uteområdet med frodige trær, sitteplasser, lekemøbler og skatekanter, gjør Bok & Blueshuset til en møteplass for Notodden, såvel ute som inne.

Notodden Blues Festival

Notodden Blues Festival er en knutepunktfestival for blues i Norge som har eksistert siden 1988. Her kan du oppleve det beste av internasjonal, nasjonal, og lokal blues og bluesinspirert musikk.

Juke Joint Studio

Dette prisvinnende studioet i Notodden er i verdensklasse når det gjelder analogt utstyr og unik sound. Det var Steve Wold (Seasick Steve) som brakt dette studio over Atlanteren til Notodden i 2001. Studioet blir brukt av både nasjonale og internasjonale størrelser.

Dany’s Café

Dany’s Café har velsmakende lunsj, tilbyr fristende catering og har en velassortert og fristende kaffemeny. Kaféen er plassert i hjertet av huset, og har byens flotteste uteservering med utsikt utover Heddalsvannet.

Bibliotek

Biblioteket er topp moderne med fleksible løsninger, flotte avdelinger for både store og små og det har blitt byens nye ‘møteplass’. Dette er et bibliotek som bare må oppleves! Du vil garantert komme tilbake.

Ungdomsklubben

I Livescenen arrangeres det klubbkvelder for ungdom fra 13 til 18 år annenhver fredag i skoleåret. Det er musikk, salg av rimelig snacks, god stemning og saccosekker på galleriet for de som vil gjemme seg litt bort.
På klubbkveldene er lokalet er forbehold ungdommen.

Kino

Kinoanlegget i Bok og Blueshuset er i verdensklasse. Med Dolby Atmos lyd, Dolby 3D anlegg, 4k oppløsning og high framerate er bildet lynskarpt og lyden overveldende. Det vises film hver dag hele uken. Velkommen til en helt spesiell filmopplevelse.

Kulturskole

Siden 1991 har Notoddens kulturspirer blomstret ved skolen. Skolen flyttet inn i Bok og Blueshuset, hvor de har topp moderne øvingslokaler for alle formål. De tilbyr en rekke programmer innen sang, dans og instrumenter.

Arkitektur og Materialvalg

Arkitektkontoret Børve og Borchsenius AS, Askim/Lantto Arkitekter AS og Dronninga Landskap AS vant sammen 1.premie i åpen, internasjonal arkitektkonkurranse i 2010, med utkastet «Materialklang». Det ble innlevert 74 utkast fra 17 forskjellige land.

Prosjektering av bygg og omgivelser er utført av firmaene i fellesskap. Bok & Blueshuset er ca. 5.225 m2 fordelt på 3 etasjer. Huset rommer bibliotek, kino, kiosk, livescene/ kafé, bluesmuseum, lydstudio og kulturskole. Uteamfiet i «Lossinga», gir mulighet for nærkontakt med Heddalsvannet. Husets enkle og geometriske oppbygging er inspirert av tidligere industribebyggelse på Jernverkstomta. Tre store lystårn i vestibyleområdet preger både interiør og eksteriør.

Det er lagt vekt på å benytte kortreiste, robuste og vedlikeholdsfrie materialer. Som utvendig kledning er det brukt kjerneved av furu innsatt med jernvitrol. I interiøret er tre, glass og betong benyttet som hovedmaterialer.

Kunst i Huset

Industri, blues og natur = innsikt og utsikt
I arbeidet med å velge kunst til huset har det vært viktig at kunsten skal oppleves åpen og tilgjengelig, ha lav terskel, men høy kvalitet. Man ønsket at kunsten skulle bringe med seg et blikk utenfra, utvide og åpne for ny innsikt.

Røft, ærlig, lekent, direkte, kontrastfylt
Disse ordene ble brukt som stikkord da et bredt sammensatt kunstutvalg jobbet med å velge kunst til huset. Kunstnerne som er valgt står alle for en direkte og leken omgang med sine materialer og virkemidler. Hver kunstner har tatt pulsen på stedet og skreddersydd kunstverk for denne sammenhengen. Det er kunst som spiller sammen med arkitekturen, men som også står ut som selvstendige kunstneriske utsagn. Samtidig er det bevisst valgt ulike kunstneriske stemmer – fordi publikum, husets brukere, er ulike. Det er ikke sikkert man får med seg alt ved første besøk, men runder man et hjørne står man plutselig midt i det.

På samme måte som huset er et nasjonalt kulturbygg, er kunsten heller ikke bare for huset, men inngår i Notodden kommunes kunstsamling – og i enda større sammenheng – som del av en nasjonal kunstsamling.

Kunstverkene i huset:

Michael Johansson: Tetris. Istallasjon (2.etg i biblioteket, relipkk i trappeløp 2)
Marius Martiniusen: Ekko. Veggmaleri (Plater i livescenen/kafeen, replikk i trappeløp 1)